Защита от грип и вируси в есенно-зимния сезон

Съдържание

здраве за семейството

Имунната система е комплекс от защитно-приспособителни реакции на организма, чиято цел е да опазят вътрешното ни равновесно състояние, независимо от непрекъснатото ни взаимодействие с околната среда. Начинът на живот и изборите, които правим в ежедневието, имат отношение към по-доброто функциониране на организма и на имунната система.

 

Какво можем да направим в подкрепа на имунитета през есенно-зимния сезон?

Content
texte

1. Разнообразно и балансирано хранене

 За доброто си функциониране тялото се нуждае от   въглехидрати, белтъчини, мазнини, както и от витамини  и микроелементи. От особено значение за имунната система е белтъчният внос. Основен източник на лесноусвоими белтъци са животинските продукти. Растителните храни също могат да са източник на белтъчини (ядки, бобови и др.). Витамини и микроелементи се набавят с ежедневна консумация на разнообразни плодове и зеленчуци.

2. Освобождаване от стреса и спорт

Стресът снижава имунната защита. Не винаги можем да контролираме присъствието му в живота си, но можем да потърсим начин за освобождаване от него: музика, спорт и др. Умереният спорт, както и закаляването правят тялото ни по-устойчиво на вируси.

3. Достатъчно сън

Възрастният човек се нуждае поне от 7 часа сън, а децата от 8 часа и повече, в зависимост от възрастта.

4. Използване на различни имуностимулатори и „антивирусни“ храни

Традиционно те са се утвърдили като част от профилактиката на вирусните инфекции през есенно-зимния сезон – пчелни продукти, джинджифил, чесън, черен бъз и др. Те обаче не са подходящи за всеки и при използването им трябва да се отчитат възрастта, наличието на заболявания, приемът на други медикаменти и др.

5. Хомеопатични имуномодулатори

Хомеопатичните медикаменти имат своето място в профилактиката на грип и грипоподобни състояния. Хомеопатичните специалитети са подходящи за всеки, независимо от възрастта, наличието на заболявания или прием на други медикаменти/хранителни добавки. Хомеопатичните лекарства имат отличен профил на безопасност. Предвид степента на разреждане на активните съставки не се очакват нежелани реакции по време на бременност или кърмене.

Пожелаваме ви здравето да изпълва дните ви – през есенно-зимния сезон и след това!

здраве през есента

Полезни съвети за есенно-зимния сезон

Есенно-зимният сезон винаги ни поставя пред предизвикателството как да се предпазим от обичайните за него настинка, кашлица, хрема и т.н. За да останем в добро здраве, е необходимо да се погрижим и за лигавицата на дихателните пътища, която в противен случай се превръща в лесен вход за вирусни и бактериални инфекции.

Прочетете повече