Полезни съвети за есенно-зимния сезон

Съдържание

здраве през есентаЕсенно-зимният сезон винаги ни поставя пред предизвикателството как да се предпазим от обичайните за него настинка, кашлица, хрема и т.н. За да останем в добро здраве, е необходимо да се погрижим и за лигавицата на дихателните пътища, която в противен случай се превръща в лесен вход за вирусни и бактериални инфекции. Ето някои простички правила за това, които биха ни помогнали.

 

Content
texte

Поддържане на оптимална температура

  • Преохлаждането на дихателните пътища, с което е свързана т. нар. настинка, нарушава нормалната бариерна функция на лигавицата и я прави лесно достъпен вход за циркулиращите вируси
  • По-ниските температури навън много често се явяват причина да поддържаме по-високи температури в жилищата си. Счита се, че оптималната температура на въздуха в дневните помещения е 20-22С, а в спалнята - 18-20С. Прекалено нагретият и сух въздух също нарушава бариерните функции на лигавицата и я прави по-лесно пропусклива за болестотворни агенти.

Проветряване

Независимо дали сте вкъщи или в офиса, проветрявайте често помещенията дори и при по-ниски температури навън. И не забравяйте - прекарвайте колкото можете повече време на открито, като през есенно-зимния период е желателно да избягвате събирания с много хора.

Тютюнопушене

Ограничаването на тютюнопушенето, било то пасивно или активно, при всички случаи е благотворно за здравословното ни състояние не само през есенно-зимния сезон, но и целогодишно.

здрави през есента

Защита от грип и вируси в есенно-зимния сезон

Имунната система е комплекс от защитно-приспособителни реакции на организма, чиято цел е да опазят вътрешното ни равновесно състояние, независимо от непрекъснатото ни взаимодействие с околната среда.

Прочетете повече